fbpx

Stihnu ještě předpěstovat zeleninu?

Internetové diskuze jsou teď plné nejrůznějších dotazů od začínajících zahradníků, kteří by tuhle sezónu chtěli něco vypěstovat, ale nejsou si jistí, jestli neprošvihli ten správný čas na předpěstovaní sazeniček nebo samotnou výsadbu. Poznáváte se v tom? Pak je tento článek určený přesně pro vás.

Počasí na draka, sítě plné fotek krásných sazenic, sem tam se objeví dokonce někdo, kdo už bude sklízet. Najednou máte pocit, že jste něco prošvihli. Skoro to vypadá, že máte po sezóně. Tak má vůbec ještě cenu se snažit?

Hned na úvod vás trochu uklidním – na většinu plodin máte ještě čas a u ostatních existuje i jiné řešení.

Co ještě stihnete předpěstovat ze semínek doma?

V dubnu ještě můžete vysít rajčata. Není to sice optimální a musíte počítat s tím, že budete mít menší sazenice, ale jde to. Co určitě můžete předpěstovat doma, jsou různé druhy salátů, okurky, melouny, pórek, dýně, cukety nebo třeba špenát.

V květnu pořád ještě můžete předpěstovat některé druhy salátů a následně je přesadit na záhon. Jejich předpěstování ochrání nejmenší rostlinky před slimáky.

K předpěstování sazenic doma je nejvhodnější výsevní substrát, který neobsahuje velké množství živin jako jiné substráty. Semena to ke klíčení nepotřebují a následně budete sazeničky přesazovat do úrodnější půdy.

Vždycky je dobré zjistit si, zda je daná odrůda vhodná k předpěstování nebo se seje přímo na záhon (stačí prostudovat obal, kde jsou tyto informace napsané). Zároveň je dobré zajistit každému druhu zeleniny optimální podmínky ke klíčení. Každý druh to má trochu jinak, ale vždycky hraje největší roli teplota a vlhkost.

Po vyklíčení potřebují nové rostlinky dostatek světla. Pozor dejte na okenní rámy – rostlinky by měly být až nad nimi, aby se netáhly za světlem.

Co můžete vysévat přímo na záhon?

Klasika dubnových výsevů jsou různé ředkvičky, ředkve, saláty a kedlubny. Během dubna vyséváme přímo na záhon také špenát, mangold, mrkev i petržel. Ideálně každý týden vyséváme hrách, abychom ho mohli postupně také sklízet.

Na konci dubna můžete v teplejších oblastech vysévat přímo na záhon dýně, cukety a okurky nakladačky. Dýně mají přímé výsevy dokonce raději, protože moc nemusí přesazování.

V květnu můžete na záhon vysít fazole, řepu, mrkev nebo cukrovou kukuřici. Pro pórek je sice vhodnější předpěstovat ho doma, ale pokud jste to nestihli, můžete ho taky vysít během května přímo na záhon.

Přelom května a června je nejlepší doba pro výsev kadeřávku, který můžete sklízet až do zimy. To je stále ještě vhodná doba vysévat okurky, ředkvičky, kedlubny, mangold, cukety a dýně. Pokud už jste hrášek začali vysévat během dubna, můžete pokračovat až do června a protáhnout tak jeho sklizeň.

V červnu ještě vyséváme na podzimní sklizeň mrkev, červenou řepu nebo zelí.

Jaké máte další možnosti?

Pokud opravdu stojíte o pěstování určité plodiny, ale už ji nestihnete předpěstovat ze semínek, můžete si koupit sazenice v zahradnictví. Nejčastěji seženete sazenice rajčat, okurek, paprik, cuket a dýní, ale specializované prodejny mívají velký výběr.

Pokud máte mezi příbuznými nebo kamarády zahradníky, zeptejte se, jestli nemají nějaké přebytky vlastních sazenic. Většina lidí vysévá mnohem více semen, než se jim potom reálně vejde sazenic na záhony. V takovém případě za ně nebudete muset pravděpodobně platit, ale vždycky je milé, když nabídnete něco dobrého na výměnu.

Další možností je, zeptat se v zahradnických skupinách na facebooku, zda nemá někdo přebytky na prodej nebo na výměnu. Jak už jsem psala, většina lidí má víc sazenic, než se mu reálně vejde. Obzvlášť pokud jsou to cizí lidé, je dobré počítat s tím, že dotyčného jejich vypěstování něco stálo. Nákup semen, substrátu, nebo pokud mají oboje vlastní, pak minimálně čas.

Na nic nečekejte!

Pokud se ještě letos chystáte pěstovat zeleninu, na nic nečekejte. Nejprve vyberte druhy, které můžete předpěstovat doma. Následně vyberte, které druhy vysejete přímo na záhon, a které sazenice koupíte už vzrostlé k výsadbě. Pokud je to vaše první zahradnická sezóna, počítejte s tím, že se třeba všechno hned nepovede, ale tím se nejvíc naučíte.

A pokud chcete dostávat pravidelně zahradnické tipy a rady, přidejte se k mojí nové facebookové skupině – Budujeme přírodní zahradu. Příští rok si zahradnickou sezónu naplánujete a už vás nic nepřekvapí.

Péťa Linhová
Přestože se věnuji biologii téměř deset let, příroda mě nepřestává fascinovat - vůně lesa, staré stromy, nebo třeba rozmanitost kvetoucích luk. Proto lidem ukazuji, že se na zlepšení životního prostředí může podílet každý. Jednoduše tím, že začne u sebe doma. Více se dočtete zde>> Jsem také autorkou e-booku Tajemství přírodní zahrady>>, který Vás naučí, jak si jednoduše začít tvořit vlastní přírodní zahradu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.