fbpx

Online workshop

Základní techniky řezu ovocných stromů

Předpokládaný čas: 60 minut


Začínáme


Krásný den,

vítám vás v online workshopu Základní techniky řezu ovocných stromů. Jsou to úplné základy, bez kterých se při stříhání stromů neobejdete. Některé části workshopu obsahují výukové video (teorie), které je vždy přepsané do textové podoby pro případ, že raději čtete nebo nemůžete poslouchat. Najdete tady také ukázková videa (praxe), ilustrační obrázky, fotky a praktické úkoly. Všechna videa jsou původně natáčená pro hlavní kurz Řez ovocných dřevin. 

Obrázky je potřeba rozkliknout, zobrazí se v plné velikosti s textem. Pokud byste něčemu nerozuměli, nebojte se zeptat. Dotazy posílejte na e:mail: peta@srdceprirode.cz. 

To je na úvod všechno, pojďmě se pustit do práce. 🙂


K čemu je řez dřevin dobrý?


Výukové video. Textovou podobu najdete pod videem. 

Příroda řez nevymyslela a ani ho nepotřebujete. Na začátek si musíme uvědomit, že to je právě člověk, který se řezem snaží dosáhnout nějakých vlastních cílů. Nejčastěji chceme dosáhnout nějakého tvaru koruny a chceme mít větší a chutnější ovoce.

Řez ovocných dřevin nám má taky usnadnit práci - nejvíc to platí pro velkovýrobu, kdy do sadu vjíždí různá technika (například při sklizni), ale můžeme si usnadnit práci i v zahradě (podchodová výška, nižší vzrůst stromů apod.).

To v podstatě znamená, že si každý z vás může vymyslet, co od jednotlivých stromů očekává a tomu následně přizpůsobit řez. Samozřejmě s ohledem na zdraví a prosperitu stromu, protože chceme, aby se dožil maximálního možného věku a na stanovišti se mu dobře dařilo. Zároveň je taky potřeba respektovat biologické potřeby stromů a jejich přirozený charakter. 

Proč vůbec stromy stříhat?

  • Předcházíme chorobám.
    Řezem korunu otevíráme lepšímu proudění vzduchu, což pomáhá předcházet chorobám. Stejně tak, pokud odstraňujeme už nemocné větve, zabraňujeme jejich šíření.
  • Prodlužujeme životnost stromu.
    Pokud přistupujeme k zmlazovacímu řezu citlivě a víme, jak na to, můžeme životnost stromu prodloužit až o třetinu. A to už stojí za to.
  • Zlepšujeme úrodu.
    Pokud stromy dlouho nikdo nestříhal, bude po zásahu hodně vidět zlepšení kvality plodů. Nejčastěji jsou větší, někdy jich je zároveň víc. Občas se stane, že první rok to nemá očekávaný efekt, který se ale dostaví hned další sezónu.
  • Tvarujeme korunu.
    Ať už je vaším cílem krásný strom nebo to, abyste pod ním mohli chodit.
  • Usnadňujeme si sklizeň.
    V zahradě nás nejčastěji zajímá, abychom dobře dosáhli na ovoce. Třeba i ze země.

Ještě musím dodat, že stromy jsou živé organizmy a proto se může stát, že nás někdy překvapí. Pokud od nich očekáváme maximum, měli bychom se snažit zajistit jim vhodné podmínky k růstu a vývoji.

Růst a vývoj ovocných dřevin

Pro nás je v tuto chvíli důležité, že ovocné dřeviny mají určitou životnost. Životní cyklus začíná vyklíčením semene, které pokračuje obdobím růstu. Po výsadbě si tedy na první plody musíme počkat. Postupem času začne dřevina plodit pravidelně až do doby postupného stárnutí. Jak dlouho budou jednotlivé fáze trvat se odvíjí od druhu ovocné dřeviny a péče, kterou stromům věnujeme.

Během života stromu je potřeba zajistit mu vhodné podmínky pro jeho růst. Na to je nejlepší myslet už při výsadbě, ale pokud máte na zahradě vzrostlé srtomy, musíte pracovat s tím, co máte. Ideální je dostatek prostoru, jak pod zemí, tak nad zemí, dostatek světla a živin. 

Jednoduchý životní cyklus lísky obecné. Semeno (oříšek) vyklíčí, vyroste mladá rostlinka, která zatím neplodí. Postupně sílí až začne plodit. Na konci své životnosti začne odumírat.


Co nás nejčastěji zajímá? Vlastnosti stromu


Výukové video. Textovou podobu najdete pod videem. 

Původně se ovocné stromy pěstovaly pouze ze semen. V dnešní době moderního ovocnářství se ovocné stromy různě šlechtí a kultivují, aby získaly požadované vlastnosti.

K těmto účelům slouží štěpování, které rozdělujeme na roubování a očkování. Štěpuje se na podnože, neboli semenáče, které se vybírají podle určitých vlastností mateřské rostliny. Vzniknou tedy ze semen vybraných stromů.

Naopak pláňata, jsou jedinci, kteří vznikli ze semen planých stromů rostoucích volně v přírodě.

Například plané třešně ptačí, které můžete v přírodě běžně potkat (mají malé plody, které nejsou k jídlu úplně vhodné). Taková třešeň se musí naštěpovat, aby měla lepší plody. Jako podnož se používá pro své dobré vlastnosti - například rovný kmen, odolnost atd.

Co je podnož?

Podnož je ta část ovocného stromu, na kterou odborníci ve specializované ovocné školce naroubovali nebo naočkovali vyšlechtěnou odrůdu. Podnož z velké míry určuje charakter konečného vzrůstu ovocného stromku. Existují podnože, které rostou pomalu, jiné rychle, takové co vytvářejí bohatou korunu a jiné zakrslou atd.

Štěpovat můžete i na jiné ovocné druhy, protože mají lepší vlastnosti. Například hrušně se můžou roubovat na kdouloně (na fotkách níže).

V dnešní době už si většina lidí rovnou koupí naroubované ovocné stromky. V zahradnictví by vám měli být schopni poradit podle toho, jaké vlastnosti stromu chcete. V tomto workshopu se roubování ani očkování více nevěnujeme. 

Jedna z vlastností, která většinu zahradníků zajímá, je výška stromu. Ta se opět odvíjí podle použité podnože. Výšku kmenů dělíme na zákrsky (60 - 90 cm), čtvrtkmeny (100 - 120 cm), polokmeny (120 - 140 cm) a vysokokmeny (180 - 220 cm). Rozmezí je odlišné u jednotlivých ovocných druhů. V zahradnictví už si rovnou vyberete, jaký typ kmene chcete koupit.

Běžné druhy ovoce dělíme na jádroviny (jabloň, hrušeň), peckoviny (třešeň, višeň, slivoně, meruňka, broskvoň), skořápkoviny (ořešák, líska) a drobné ovoce (rybíz, angrešt, borůvka, maliník). Uvádím opravdu jen běžné druhy, jinak je ovocných dřevin celá řada.

Všechny ovocné druhy vyžadují základní řez po výsadbě a výchovný řez. Následný řez závisí na druhu dřeviny, což podrobně rozebíráme ve velkém kurzu. 

ÚKOL 1

Zapište si, které běžné druhy ovocných stromů na zahradě máte. U každého stromu si poznamenejte, zda se jedná o vysokokmen, polokmen, čtvrtkmen či zákrsek. Pokud si nejste jistí, běžte se na stromy podívat do zahrady, případně odhadněte.

Zároveň si zapište, jestli se řadí pezi peckoviny, jádroviny nebo skořápkoviny. 


Základy biologie 🙂


Výukové video. Textovou podobu najdete pod videem. 

Pro někoho jasná věc, ale někdo si tuto část rád připomene. Projdeme si základní informace, abychom mohli péči o ovocné dřeviny vidět v širších souvislostech. I když máte pocit, že to všechno znáte, nepřeskakujte. 😉

Když totiž začínáme pěstovat ovocné dřeviny, zejména stromy, které budou v budoucnu větší, je dobré si uvědomit, jak na svém stanovišti fungují. Pochopení jejich růstu vám pomůže v následné péči. 

Úplně jednoduše rozdělujeme orgány dřevin na podzemní a nadzemní.

Podzemní = kořenový systém

Nadzemní = kmen, koruna, větve, listy, pupeny, květy, plody a semena.

V bonusové části ve velkém kurzu je část o výsadbě, kde se věnujeme kořenovému systému a kmenu. Momentálně začneme korunou.

Koruna

Je tvořena terminálem (hlavní výhon, který pokračuje z kmene), soustavou kosterních postranních větví (větve 1. řádu) a soustavou vedlejších větví (větve 2. a 3. řádu), které mají různou funkci. 

Základem koruny je jedno patro, ale koruna může vytvořit i další patra (podle výšky stromu). Toto výškové rozdělení koruny vzniká buď samovolně nebo uměle (řezem). 

Samovolně vytvořené další patro koruny. Pro zobrazení celého obrázku si na něj klikněte.

Větve

Kosterní větve 1. řádu vyrůstají na hlavním výhonu, který je v podstatě prodloužením kmene. Tyto větve rozvětvují první, jsou největšími vedoucími větvemi, tvoří základ koruny. Vedlejší větve 2. řádu vyrůstají na kosterních větvích. Na těchto větvích vyrůstají další, slabší vetvičky dalších řádů. Čím menší větve (obrost), tím menší schopnost růstu do délky.

Přirozeně jsou větve vyššího řádu vždy delší, než větve nižšího řádu, což je nutné respektovat zejména při výchovném řezu, abychom neporušili přirozený charakter koruny. 

Pokud rostou větve více vodorovně, zpomalí svůj růst, obrůstají krátkým obrostem, na kterém budou plody. Naopak větve, které rostou více vzhůru, rostou rychleji, ale mají málo plodného obrostu. 

Ukázkové video. 

Pupeny

Jsou kuželovité orgány na nadzemních částech dřevin. Vyrůstají na všech větvích. Rozlišujeme pupeny podle základu, který v sobě mají - dřevní, vegetativní, listové nebo květní pupeny. Vegetativní (dřevní) pupeny jsou základy letorostů, bývají štíhlejší. Listové pupeny jsou oblé a hůře se rozlišují. Květní pupeny se od listových pupenů odlišují tvarem a větším objemem.

Pupeny se ještě rozdělují na vrcholové, postranní, náhradní a spící. Pro potřeby kurzu to není úplně podstatné, píšu vám to, abyste věděli, že něco takového existuje. 

Letorosty

Letorost je nový letošní přírůstek (větvička). Poznáte ho podle struktury, protože ještě není zdřevnatělý (je měkčí a ohebnější). Časem zesílí, vyroste a po ukončení růstu zdřevnatí. Růst je ukončen terminálním (vrcholovým) pupenem. Po celé délce letorostu vyrůstají listy. 

Výhony

Výhon je zdřevnatělý letorost. Rozeznáváme různé druhy výhonů. Je dobré o nich vědět, protože podle typu je budeme stříhat. Výhony máme hlavní, postranní, vedoucí, konkurenční, posilující, trnové, plodné a vlky. 

V tuhle chvíli nás zajímá, co je vlk a plodný výhon.

Vlk = výhon z nahodilých pupenů vyrůstajících na větvích kmene nebo i na kořenech. Vyrůstají po náhodném poškození, zmlazení nebo po silném řezu. Vytvářejí se samovolně a rostou kolmo, většinou se odstraňují.

Plodný výhon = liší se u jednotlivých ovocných druhů. Až budeme mluvit o řezu jednotlivých druhů, řekneme si, jak vypadají plodné výhony. Jsou to výhony, na kterých má strom plody.


Typy řezu


Řez ovocných dřevin můžeme rozdělit do různých kategorií. Závisí to na mnoha faktorech a postupně si jednotlivé typy řezů vysvětlíme. V dalších lekcích si potom ukážeme, které řezy používáme v konkrétních situacích. 

Dělení podle ročního období

  • Zimní řez
  • Letní řez

Zimní řez = řez v době vegetačního klidu. Období cca od listopadu do března. V této době můžeme provádět všechny druhy řezů, ale jen u vybraných druhů dřevin (typicky u jádrovin). Řezat můžeme celé toto období, kromě velmi nízkých teplo (-10°C).

Hlavní výhoda řezu na podzim je, že už není na zahradě tolik práce a můžete to pojmout jako takový úklid a přípravu na jaro. Na druhou stranu se může stát, že ještě přes zimu vymrznou některé části, které je dobré odstranit. 

Hlavní výhoda řezu v předjaří je, že už vidíme, zda některé části dřevin během zimy vymrzly a můžeme je rovnou odstranit. Na druhou stranu už na zahradě začíná spoustu dalších aktivit a může být obtížné najít si čas na stříhání větších stromů. 

Letní řez = řez v době vegetace. Období cca od června do srpna. Letním řezem chceme většinou docílit,  aby se začal tvořit plodný obrost. Je to ideální doba k prosvětlení koruny, následně nám usnadní práci při zimním řezu (za předpokladu, že mají stromy opravdu hodně přírůstků a víme, že je budeme řezat 2x ročně).

Nebo letní řez používáme u některých druhů dřevin (typicky peckovin), protože letní řez snášejí lépe, než zimní řez.

Dělení podle délky výhonu

  • Krátký řez
  • Střední řez
  • Dlouhý řez

Při krátkém řezu odřezáváme větší část výhonu, takže z původního výhonu zbyde jen asi čtvrtinu až třetina. V podstatě mluvíme o zmlazení, po kterém na výhonu vyraší všechny pupeny a výhon zesílí. Používáme ho v 1. a 2. roce po výsadbě nebo při zmlazování koruny.

Střední řez používáme, abychom zajistili osvětlení celého ponechaného výhonu. Odřezáváme zhruba polovinu loňského přírůstku. Nejčastěji používáme od 3. do 5. roku po výsadbě.

Při dlouhém řezu odřezáváme jen malou část výhonu. Důsledkem je ovětvení pouze horní části výhonu. Tady musíme dávat pozor, abychom zbytečně nezahušťovali korunu. 

Dělení podle způsobu řezu

  • Řez na pupen
  • Řez na větevní kroužek
  • Řez na patku
  • Řez na čípek

Řez na pupen používáme zejména při výchovném řezu v prvních letech po výsadbě (korunka ještě není příliš rozvětvená) a také při zakracování větví v pozdějších letech, když neodstraňujeme větev celou, ale jen její část.

Řez na větevní kroužek používáme asi nejčastěji, téměř u všech způsobů řezu. Pokud uděláme řez správně, rána se po řezu může rychle a dobře zahojí. 

Řez na patku používáme, když chceme donutit spící pupeny (očka) k rašení po letním zkrácení letorostů. Používá se minimálně.

Řez na čípek se používá hlavně ve školkácha při výchovném řezu tam, kde pomocí čípku chceme usměrnit kus letorostu požadovaným směrem. Je to pouze pomocná technika.

Pro naše potřeby spíše říkáme na čípek v případě, pokud byl stromek špatně ořezán a čípek (pahýl) následně zasychá až do kmene/větve. V takovém případě se snažíme řez opravit na větevní kroužek, aby mohlo dojít k rychlému zahojení rány.

Ukázkové video: 

Ukázkové video: 

ÚKOL 2

Pokud máte možnost, vyzkoušejte si několikrát řez na pupen a řez na větevní kroužek. Ideálně odstřihněte poškozenou větev z nějakého staršího stromu; ze stromu, který se bude kácet; nebo větev, o které si jste jistí, že je vhodné ji odstranit.

Můžete mi svoje řezy vyfotit a poslat e-mailem, my vám je zkontrolujeme a dáme zpětnou vazbu, zda to děláte dobře. 🙂

Dělení podle postavení výhonu v koruně

  • Výchovný řez
  • Opravný řez
  • Udržovací řez
  • Zmlazovací řez

Výchovný řez používáme k zapěstování korunky.

1.  V prvním roce po výsadbě. Ať už koupíme jednoletý špičák nebo dvouletý stromek a provádíme řez po jarní nebo po podzimní výsadbě.

2. Používáme také při řezu poškozené nebo neúplné korunky.

3. Následně ještě v 2. - 5. roce po výsadbě (případně i v dalších letech). Délka výchovného řezu se liší podle druhu stromu.

Opravný řez používáme například tam, kde nedošlo k zapěstování korunky ihned po výsadbě. Může se stát, že koupíte zahradu, kde jsou cca pětileté stromky, kde nebyl proveden výchovný řez, tak můžeme udělat řez opravný. 

Udržovací řez se někdy označuje jako průklest. Korunku založenou výchovným řezem je potřeba dále pěstovat, ale už ne kvůli růstu, nýbrž kvůli plodnosti. Proto provádíme udržovací řez.

Zmlazovací řez je potřeba udělat ve chvíli, kdy se naruší rovnováha mezi plodností a růstem stromu. Používá se, když jsou stromy staré, abychom prodloužili jejich životnost.

ÚKOL 3

Projděte si zahradu a udělejte si seznam dřevin, které potřebují řez. Jak dlouho jsou jednotlivé dřeviny po výsadbě? Podle toho budeme určovat, který typ řezu stromy potřebují. Pokud u některých nevíte, zkuste alespoň odhadnout, zda jsou úplně mladé (pár let po výsadbě), starší nebo úplně staré.

Úplně na závěr pro vás mám jednoduchý kvíz. Na některé otázky už byste měli znát odpověď, na některé možná ne. Vyzkoušejte se. 

 

ÚKOL 4

Na závěr si vyplňte krátký kvíz tady >>

Online workshop je u konce, ale naše spolupráce může pokračovat. Pořád je ještě čas, přidat se k velkému kurzu Řez ovocných dřevin, kde máme všechna témata pohromadě. Pokud se chcete přidat, napište mi na e-mail: peta@srdceprirode.cz a já vám pošlu slevový kód v hodnotě online workshopu, takže zaplatíte už jenom poměrnou část z ceny kurzu.

Taky můžete přijet na praktickou ukázku k nám do zahrady, kde si vyzkoušíte nejenom základní techniky. 

To je ode mě všechno. Jsem ráda, že jste došli až na konec workshopu a přeju vám spoustu zahradnických úspěchů. 🙂