fbpx

Online seminář

5 NEJČASTĚJŠÍCH CHYB PŘI ŘEZU OVOCNÝCH DŘEVIN

Vítám vás na online semináři. Mé jméno je Petra Linhová a postupně vám ukážu 5 nejčastějších chyb, se kterými se pravidelně setkávám u mnoha ovocných stromů. Vysvětlíme si, proč je dobré se těmto chybám vyhnout a pokud budete chtít, ráda vás v navazujícím kurzu naučím, jak o své ovocné stromy správně pečovat.


Video verze, pokud chcete poslouchat:

Ve videu jsem mluvila o navazujícím kurzu Řez ovocných dřevin. Po kliknutí na zelené tlačítko se o kurzu dozvíte vše, co potřebujete a můžete se do kurzu přihlášit.


Textová verze, pokud chcete číst:

Všechny stromy mají svůj přirozený tvar růstu a prochází určitým vývojem. Na volně rostoucí dřeviny nemá člověk takové nároky, jako na ty ovocné. Při pěstování ovocných stromů bylo hlavním cílem mít co největší úrodu velkých a chutných plodů.

Toho můžeme dosáhnout, nebo tento cíl alespoň maximálně podpořit, správnou péčí. Péče o ovocné dřeviny začíná už výsadbou a pokračuje celý život stromu. Během této doby prochází strom vývojem, kterému je potřeba řez uzpůsobit.

Proto se pojďme podívat na nejčastější chyby, kterých se zahrádkáři (někdy i profesionální zahradníci) při řezu dopouštějí.


CHYBA č. 1: ŘEZ NEPROVÁDÍTE VŮBEC


Možná vás napadlo, že příroda řez nevymyslela a nejspíš ho ani nepotřebuje. Možná jste fanoušci přírodního zahradničení a skoro všechno necháváte na přírodě. Možná jenom nevíte, jak na to. Tak nebo tak, ovocné stromy prostě nestříháte. 

Jenže si musíme uvědomit, že ovocné stromy jsou šlechtěné a už od začátku růstu pěstované a upravované ve školkách, odkud si je následně koupíme. Díky tomu mají přesně takové vlastnosti, jaké chceme, což se nám při pěstování ze semen nepodaří.

Ovocné stromy kupujeme a pěstujeme s určitým záměrem. Následným řezem se snažíme dosáhnout nějakých vlastních cílů a zároveň se snažíme podpořit vlastnosti daného stromu. Nejčastěji chceme dosáhnout určitého tvaru koruny, chceme mít bohatou úrodu, a chceme mít větší a chutnější ovoce.

Aby se nám to povedlo, snažíme se růst stromů podpořit vhodnými zásahy, mezi které patří i řez. Nechat stromy bez jakéhokoliv zásahu není vhodné.

Vlevo: Tady vidíte velké poškození, možná vylomená větev. Pokud ale nedojde k odstranění, ani k ošetření, je to ideální místo, kde se mohou šířit různé choroby. Vpravo: Velmi proschlý strom, dole na kmeni s velkou dutinou, což není dobře vidět. Ale podle velikosti kmene je poměrně mladý. Pravidelným řezem se mohla výrazně prodloužit životnost stromu.

Proč je opravdu dobré stromy stříhat?

  • Předcházíme chorobám.
    Odstraňujeme zahušťující větve, tím otevíráme prostor pro lepší proudění vzduchu. Zároveň odstraňujeme poškozené a už napadené větve, čímž předcházíme vzniku chorob nebo přímo zabraňujeme jejich šíření.
  • Zlepšujeme úrodu.
    Vhodně zvolený řez může podpořit kvalitu (většinou velikost) i kvantitu (množství) plodů.
  • Prodlužujeme životnost stromu.
    Vhodně provedeným řezem, ve správný čas, můžeme životnost stromu prodloužit až o třetinu.
  • Tvarujeme korunu.
    Můžeme si určit tvar i velikost koruny. Řezem dokážeme do určité míry ovlivnit výšku nasazení koruny (výšku rozvětvení z kmene), usměrnit větve, které nám překáží nebo směřují nežádoucím směrem.
  • Usnadňujeme si sklizeň.

            CHYBA č. 2: VŠECHNY STROMY STŘÍHÁTE STEJNĚ                    A VE STEJNOU DOBU


1.

Možná patříte do skupiny lidí, kteří se jednoho dne rozhodnou (nejčastěji na podzim nebo brzy na jaře), že už je načase ostříhat stromy a keře. Pak vlítnete do zahrady s odhodláním stihnout to všechno co nejdřív. Je vám jedno, jestli stříháte mladou meruňku, starou jabloň nebo třeba růže a hortenzie. 

2.

Zároveň, když jste prováděli řez po výsadbě, koukli jste na pár videí zdarma a podle nich ostříhali všechny svoje stromky úplně stejně. Případně to takhle děláte se stromy staršími, takže je všechny ostříháte na velmi podobný tvar a rozměr, ať už se jedná o jabloň, hrušeň nebo třeba švestku.

Vlevo: Odstraněný terminál a zároveň málo kosterních větví. Někdo odstraňuje hlavní výhony u všech dřevin, což není ideální. Vpravo: Vykloněný stromek, nesouměrný, bez terminálu (foto může zkreslovat). 

Proč je to špatně? 

Protože ovocné stromy můžeme rozdělit na peckoviny, jádroviny a skořápkoviny. Každá skupina potřebuje jinou péčiv určitém období roku zvládá řez nejlépe (nejlépe zaceluje rány, nejlépe přirůstá, je nejodolnější vůči případným chorobám atd.).

Některé druhy vyžadují každoroční průklest, jiným stačí založení korunky (prvních pár let po výsadbě) a potom je lepší nechat je volně růst. Například pro ořešák je nejlepší, když ho nemusíte stříhat vůbec.

Zároveň máme různé tvary korun, které se u určitých druhů zakládají z nějakého důvodu. Jednotlivé druhy mají svůj přirozený růst a my ho chceme co nejvíc podpořit. Proto není dobré stříhat všechny stromy například jako broskvoně (s kotlovitou korunou).

Řez ovocných dřevin tedy přizpůsobujeme jednotlivým druhům, ale záleží také na stáří stromu. Různě staré stromy stříháme různými způsoby. 


CHYBA č. 3: PO ŘEZU NECHÁVÁTE ČÍPKY


Možná stromy pravidelně stříháte, snažíte se udržovat nějaký tvar a zásady řezu ovocných dřevin vám nejsou úplně cizí. Jenže si nejste jistí technikou nebo možná ani nevíte, že řez stromů nějakou speciální techniku vyžaduje.

Když už se pustíte do stříhání stromů, velmi často necháváte čípky, což jsou takové pahýlky nebo zbytky větviček, které na stromu zůstanou po odstranění větve. Správně byste měli ve většině případů řezat na pupen nebo na větevní kroužek.

Vlevo: Krásně viditelný čípek, který už prosychá do zdravého dřeva. Vpravo: Ponechaný čípek, včetně suché větvičky.

Proč je to špatně?

Stane se díky tomu se stromem něco? Není to náhodou jedno? Není to jedno, protože pokud necháte po řezu čípek, strom ho neumí jednoduše zahojit, neumí zacelit tu ránu a čípek začne zasychat. Potom prosychá tak dlouho, až je celý suchý a zasychání pokračuje ještě dál, až do zdravého dřeva, které jsme si chtěli na stromku nechat. 

Takže ta část, která měla zůstat živá, začne pomalu usychat a odumírat a to pokračuje pořád dál. Rychlost a rozsah toho postupného usychání závisí na stáří stromu a mnoha dalších faktorech.

Pokud se to děje mladým stromkům, může se stát, že se dobře nezaloží korunka, případně vám zbyde jen málo kosterních větví. Pokud se to děje u starých stromů, postupně usychají i velké větve a mohou začít praskat, zkracuje se tedy životnost stromu.


CHYBA č. 4: NEUDRŽUJETE SOUMĚRNOU KORUNU


Už při nákupu ovocných stromků příliš nekoukáte na rozložení kosterních větví, možná ani přesně nevíte, na co si dát pozor.

Když se pustíte do řezu po výsadbě, bojíte se radikálního řezu, některé větve zakrátíte víc, než jiné, někde vám vzniknou mezery. Hlavní výhon nevedete rovně, neznáte zásadu střídavého řezu, případně ho vždycky rovnou vystřihnete pryč a zbavíte se tak terminálu u všech stromků.

U starších stromů je úplně běžné, že přirůstají nesouměrně a vám přijde trochu zvláštní, jednu stranu stříhat mnohem víc, než tu druhou. Takže je ostříháte přibližně stejně a koruna zůstane nesouměrná.

Vlevo: Strom, který nemá terminál, směrem ke mě je hodně zahuštěný, ale na druhé straně má mnohem menší a kratší větve. Vahou ovoce už se začínají větve lámat. Navíc nemá odstraněný obrost na kmeni, což strom zbytečně vysiluje. Vpravo: Už na začátku růstu tady bylo ponechané vidličnaté větvení, které se začíná vylamovat.

Proč je to špatně?

Často tak vznikají různé deformity, které když neodstraníte, větve se budou časem vylamovat, případně se může rozlomit celý kmen.

Příklad I: Pokud vám naroste stromek velmi nesouměrně, ale bude hodně plodit, velmi se zvyšuje pravděpodobnost, že se budou vahou ovoce vylamovat větve nebo se rozlomí celý strom.

Příklad II: Hlavní výhon se rozdvojí, vznikne vidličnaté větvení, které je velmi náchylné k praskání a ke zlomům. Strom je nestabilní a časem se rozlomí.


CHYBA č. 5: NEPOUŽÍVÁTE VHODNÉ NÁŘADÍ


Na trhu je obrovský výběr zahradnických nůžek. Vůbec nevíte co vybrat a prodejce často poradí to, co se kupuje nejvíc, někdy to, co je nejdražší. Nakonec zvolíte zlatou střední cestu nebo dokonce investujete dost peněz, protože chcete kvalitu, jenže vám to s nimi potom stejně nejde. Většinou je to z jednoho prostého důvodu: bohužel nevíte, na které parametry se máte při koupi nůžek na řez ovocných stromů zaměřit. 

Nebo jste se zahradou po dědovi zdědili i jeho nůžky, které s radostí používáte. Jenže už nevíte, jakým způsobem se o nářadí starat a díky tomu není vhodné ho používat, i když mohly být tyto nůžky naprosto skvělé a kvalitní. Nůžky je totiž potřeba pravidelně brousit. 

To samé platí pro zahradnickou pilku. Na trhu jich je velké množství, ale k řezu ovocných dřevin jsou vhodné jen některé, s určitými parametry. 

Vlevo: Krásně vidíte roztřepený řez. Takový řez strom nedokáže jednoduše zahojit. Vpravo: Tady to vypadá, že byl pokus o odstranění větve, ale tupými nůžkami se to nepodařilo, na dřevě zůstala neošetřená rána a dole je zároveň vidět čípek. 

Proč je to špatně?

Přiděláváte si tím strašně moc práce a samotné stříhání stromů je velká dřina.

Zároveň se může stát, že nůžkami nejde dobře stříhat, nesedí vám do ruky nebo tzv. koušou. Neudělají čistý řez, rána zůstane po řezu roztřepená, špatně se hojí a zase je to ideální místo pro vstup různých chorob. 


CO S TÍM DĚLAT?


Běžte se podívat do zahrady nebo se zamyslete, zda děláte některou z výše uvedených chyb. Pokud ano a chcete je napravit nebo se chybám chcete rovnou vyhnout, pojďte se mnou do online kurzu Řez ovocných dřevin, kde vás to všechno naučím.

Během kurzu se postupně naučíte různé techniky řezu, jak založit korunku po výsadbě, jak na průklest u starších stromů a jak prodloužit životnost stromům, které už jsou opravdu staré.

Naučíte se taky potřeby jednotlivých druhů a zvládnete díky tomu řez přizpůsobit každému stromu v zahradě, podle jeho potřeb. Podíváme se taky na nářadí, ukážeme si, jak ho vybrat a nabrousit. 

Co vám kurz přinese?

  • Budete mít jistotu, že stromy nepoškodíte.
  • Budete přesně vědět, co stříhat, kdy to stříhat a proč.
  • Už žádné přešlapování u stromů a přemýšlení, kde začít.
  • Po celou dobu kurzu budete mít mou podporu a můžete se ptát na doplňující dotazy, což je někdy k nezaplacení. 🙂

Pokud už teď víte, že to je přesně pro vás, nemusíte se zdržovat a rovnou se přihlaste:


DALŠÍ PŘÍKLADY


Na všech fotkách jsou vidět ponechané čípky. Někde už suché, jinde čerstvě ustřižené.

Na první fotce máme poškozenou budoucí větvičku hned po výsadbě, pravděpodobně se bude muset odstranit, tím se připravíme o jednu kosterní větev. Na druhé fotce chybí terminál a zároveň jsou tam ponechané dvě konkurenční větve, které budou mít do budoucna tendenci k vylomení. Poslední fotka vypadá celkem dobře, ale když se podíváme pořádně, je to takové koště. Žádný terminál, nezakrácené kosterní větve, málo prostoru k lepšímu rozvětvení. Díky tomu taky špatné proudění vzduchu a náchylnější k chorobám.

Super, dostali jste se až na konec semináře. Doufám, že pro vás byl užitečný, že vám pomohl uvědomit si, zda děláte některou z uvedených chyb a na čem je potřeba zapracovat, aby měly vaše stromy tu nejlepší možnou péči. V tuhle chvíli je to ode mě všechno, děkuju vám, že jste seminář prošli až do konce a těším se na vás v kurzu 🙂